Bemutatkozás
Vizsgálati módszerek
Arteriograf
Electrosomatograf (ESG)
Belgyógyászati vizsgálat
Laboratóriumi vizsgálat
Ismertető filmek
Arteriograf
Electrosomatograf (ESG)
Kezelési módszer
Érszűkület terápia
Árak
Elérhetőség
Dr. Nyirati Gábor
06 (20) 579 8945
ARTERIOGRAF

Az erek állapota, az arteriosclerosis jelenléte, illetve foka igen fontos információ, amelyet az orvosnak ismernie kell a helyes terápia kiválasztásához és ahhoz, hogy egy adott beteg esetében a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját minél pontosabban és minél egyszerűbben, gyorsabban felmérhesse. Az ajánlott és megfigyelt paraméterek között kiemelkedő fontosságú az augmentációs index (AIx) és a pulzushullám terjedési sebessége (PWV). Az AIx klinikai jelentőségét az adja, hogy értéke a kardiovaszkularis mortalitás klasszikus rizikófaktoroktól független előrejelzője. Az AIx az első és a második szisztolés csúcs közötti különbségnek és a pulzusnyomásnak százalékos aránya. Azért fontos paraméter, mert a visszavert hullám szisztolés nyomást növelő hatásáról ad felvilágosítást. A PWV kapcsán régen ismert, hogy értéke az artériákban függ az érfal rugalmasságától, merevségétől.

A világújdonságnak számító TensioMed Arteriográf egy új diagnosztikai módszer, amelynek segítségével gyorsan, egyszerűen adhatunk felvilágosítást
  • 1. az érrendszeri endothel funkcióról (AIx), azaz arról, hogy milyen stresszben vannak ereink, mennyire vannak összehúzódott (stresszes), vagy kitágult (normális) állapotban,
  • 2. a főütőér (aorta) pulzushullám terjedési sebességéről (PWV). A mért sebesség a főütőér rugalmasságáról (stiffness), azaz az érelmeszesedés okozta változásokról ad információt. Minél magasabb a sebesség, annál merevebb az ér.
A vizsgálat fájdalmatlan és veszélytelen, mivel mindössze néhány percig tartó, fekvő helyzetben elvégzett vérnyomás- és pulzushullám görbe mérésekből áll.
A vizsgálat befejeztével leletet, arteriogrammot adunk a mérés eredményéről, amelyben kiértékeljük, hogy az endothel funkció (az érrendszer általános stressze, AIx), valamint az aorta pulzushullám terjedési sebessége (a főütőér rugalmasságágával, vagy merevségével összefüggő PWV) az Ön esetében:

  AIx PWV

optimális

< -30%

< 7m/s

normális -30% ≤ és < -10% 7m/s ≤ és < 9,7m/s
emelkedett -10% ≤ és ≤ 10% 9,7m/s ≤ és ≤ 12m/s
abnormális > 10% > 12m/s

A határértékek az artériás életkorral foglalkozó szakirodalom és saját tapasztalataink alapján lettek összeállítva.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy vizsgálatot, mérést, annak értékelését végezzük és nem esetleges betegségének kezelését, hiszen erre nem is vállalkozhatunk a rendelkezésünkre álló idő alatt. Természetesen, ha mérési eredménye nem normális, kezelőorvosához kell fordulnia, illetve kérésére tanácsot adunk, hogy milyen további diagnosztikai és ellátási lépéseket szükséges Önnek megtenni, és segítünk abban is, hogy ilyet hol talál, hogyan juthat hozzá leggyorsabban és legkönnyebben.

2023 Duna Ércentrum - Egy lépéssel a betegségek előtt